Mikon kuva

Mikko Virtanen

40-vuotias salolaisyrittäjä harrastaa vanhojen pelikonsoleiden keräilyä, lumilautailua, nettisivujen tekoa ja ylläpitoa, urheiluautoja sekä vesijetteilyä.

Arkisto

Fortum kotinäyttö on näppärä sähkönkulutuksen seurantalaite

22.8.2013 17:45

Työkaverini kertoi, että hänelle oli soitettu Fortumilta ja tarjottu ns. kotinäyttöä, jonka avulla voi seurata omaa sähkönkulutusta ja näin ollen säästää sähkölaskussa, kun saa virtaa syövät härvelit pois päältä silloin, kun niitä ei käytä. Tai ihan vaikka vaan sähkölämmityksen säätöjä säätämällä muutaman kympin tai saturaisen säästöä vuodessa. Hinta oli jotain 160 € tietämillä - tahtoo myös! Surffasin Fortumin sivuille ja bongasin laitteen heti. Hinta olikin yllättäen 198 € ja jätin nettisivuilta yhteydenottopyynnön kertoen, että olen kiinnostuneita tästä laitteen tarjouksesta.

Muutaman päivän päästä ystävällinen mieshenkilö soittaa ja esittäytyy Fortumin työntekijäksi. Hän kertoo, että laite on saatavilla tarjoushintaisena ainoastaan sähkönmyyntiasiakkaille ja minulle tulee heiltä vain sähkönsiirto. Päätin puhelimessa kuitenkin tilata laitteen 198 € hintaan. Laitteen voi maksaa heti tai valita kuukausilaskutuksen aina sähkönsiirtolaskun yhteydessä maksuajan ollessa 24 kuukautta. Tästä ei kerry lainkaan korkoa vaan 198 euroa jaetaan 24 kuukauteen ja päätin ottaa tämän 8,25 € / kk maksavan maksutavan.

Viikko vierähti, ehkä puolitoista, kun sain ilmoituksen saapuneesta postipaketista. Nörtillä on aina joulunomainen tunnelma, kun pääsee avaamaan jotain elektroniikkaa sisältävää pakettia. Sisältö näytti tältä:

Fortum kotinäyttö pakkauksen sisältö

Paketissa oli siis melko paljon tavaraa ja ohjekirja tuli tarpeeseen. Näytössä lukee Fortum Geo Solo II. Ohjeissa on selkein kuvallisin ohjein selostettu asennus sekä kaikki eri toiminnot ja vianmääritykset. Asennus menee hieman yksityiskohtia oikaisemalla suurin piirtein näin:

1. Kytke virrat näyttöön.

2. Pujota sensorin piuha vaalean suojaboksin reiästä ja kiinnitä se mustaan patterikoteloon/lähettimeen.

3. Ruuvaa vaalea suojaboksi kiinni, liimaa siihen magneettitarra ja lätkäise sähkökaapin seinään.

4. Teippaa sensori kiinni sähkömittarin vilkkuvan led-valon päälle.

5. Valmis.

Eli näin:

Fortum kotinäytön asentaminen sähkökaappiinKyllä! Laite siis tunnistaa sähkömittarin ledin vilkkumisen ja välittää tiedon keskivertoa älypuhelinta suuremmalle näyttölaitteelle. Fortumin järjestelmää hakkeroimaan haluavat voivat siis unohtaa aikeensa, tällä laitteella ei ole mitään pääsyä sähkömittarin tietoihin.

Oma sähkökaappini on ulkona autotallin seinän kyljessä. Kun olin asentanut laitteen, kipitin takaisin sisälle ja tulin katsomaan muuntajan perässä nököttävää näyttöä. Aika hiljaista oli. Ihmettelin sitä tovin ja lueskelin samalla käyttöohjeesta erityisominaisuuksia. Vianetsintään päästyäni huomasin, että sensorin piuha saattoi tulla huonosti kiinni. Ohjeessa nimittäin mainitaan, että liittimen kiinnityksessä pitäisi kuulua naksahdus.

Ruuvimeisseli käteen ja takaisin ulos. Ruuvasin 4 ruuvia irti ja tarkistin liitännän, olihan se löysällä. Ruuvit takaisin kiinni ja uudestaan sisälle. Näyttöön tuli välittömästi kW-lukema ja kWh-laskuri lähti rullaamaan. Kuva:

 

Fortum kotinäytön näyttöyksikkö

 

Yksi ledin vilkahdus on 0,001 kWh. Kuvassa ledi on ehtinyt vilkkumaan siis 47 kertaa.

Näytössä itsessään on lämpömittari ja laitteen mukana toimitetaan myös erillinen lämpömittariyksikkö, jonka voi sijoittaa haluamaansa paikkaan, normaalisti ihan ulkolämpömittariksi. Vasen lukema näyttää näytön itsensä mittaaman lämmön ja oikea puoli erillisen lämpömittarin lukeman.

Pistin testimielessä hellan ja uunin täysille ja lukema pompsahti reiluun 11 kilowattiin:

Näyttöön pystyy asettamaan muutamia hyödyllisiä asetuksia kuten kellonajan, säästötavoitteen, sähkön hinnan, lämpötilan tavoitearvon, rahayksikön, näytön sammumisajan esim. yön ajaksi yms. Kulutusta voi seurata suoraan euroissa tai käytettyinä kilowattitunteina. Lukema ylettyy 22 kW asti ja se päivittyy 3 sekunnin välein.

Ihan hirveän tarkkaan en ehtinyt laitteeseen vielä tutustua, mutta ainakin tällä on helppoa seurata eri laitteiden kulutusta. Kytket jonkin laitteen päälle ja katsot miten kW-lukema muuttuu. Odotan "innolla" talvea ja sähkölämmitteisen talomme lämmityslukemia.

Härveli on hyvän oloinen, laadukkaan tuntuisista materiaaleista tehty kapistus. Monelle tulee varmasti silti mieleen, että miksei Fortum tarjoa pelkkää vilkkusensoria patteribokseineen ja pyydä asiakkaitaan surffaamaan sovelluskauppaan hakemaan ohjelmisto. Älykännykällähän tämän pystyisi toteuttamaan vaivattomammin ja ennen kaikkea - paljon edullisemmin. Tällaisella erillisellä laitteella on tietysti myös omat hyvät puolensa, kuten: se voi olla aina päällä ja käytössä kuluttamatta puhelimen akkua. Myös älypuhelimen omistamattomat ihmiset voivat käyttää sitä, esim. monet eläkeläiset.

Kotinäytön mukana toimitetaan myös usb-kaapeli, jolla virtaa voi syöttää myös esim. tietokoneelta. Meidän perheessä kotinäyttö pääsikin tietokonehuoneeseen vaivattomasti usb:n nokkaan.

Windows tunnistaa kotinäytön myös 2 megan "usb-tikkuna" ja ilmeisesti sähkön kulutustiedot tallentuvat sen SOLOII.DAT -tiedostoon. Joku näppärämpi voisi saada sieltä jotain dataa ulos, mutta omille silmille tiedostosta hypähtää lähinnä siansaksaa.

Vastaava laite näyttää Clas Ohlsonilla maksavan 74,95 €. Tietojen mukaan sillä saa sähkölukemat ilman haksorointia myös tietokoneelle. Jos joku muu on kirjoittanut tuosta tuotteesta vähän vastaavan kirjoituksen niin linkatkaapa ihmeessä kommentteihin! :)

← Maailman paras raparperipiirakkaOnko tämä Suomen huonoin torikoju? →
Vastaukset kirjoitukseen

Tor:
Ti, 24/9/2013 - 15:55

Silloin jos selviää miten purkaa SoloII.DAT tiedosto, niin olen kiinnostunut. Itselleni ei ole vielä selvinnyt, mutta jos keksin miten ilmoittelen.
Shaki-Merikaarto:
Ti, 15/10/2013 - 10:26

Tervehdys,
Kiitoksia erittäin informatiivisesta kirjoituksesta liittyen Fortum-kotinäytön asennus y.m.
Olen itsen ajatellut monesti käyttää tätä / tai tällainen apuväline valvoakseen OKT:n sähkönkulutuksta.
Netti-tutkimusten (lähinä chat ej blogi sivustot) mukaan vaihtoehdoista, Fortum (eli Geo Solo II), efergy, ja Envir, Fortumin edustamaa Geo Solo II on ilmeisestti parempi laadultaan, mutta myös tarkuudelta.
Allekirjoitatko tämän väite omaan kokemuksien sekä sähkölaskujen verrattaessa?
Millaiset kokemukset?
Kiitoksia
Ys.T
Shaki
Mikko:
Ti, 22/10/2013 - 08:36

Moi Shaki,

Koska laitteen toimintaperiaate on tosiaan äärettömän yksinkertainen ja se vain rekisteröi valon välähdyksiä ja laskee siitä kulutuksen niin en usko, että tarkkuudessa voisi olla mitään eroja eri valmistajilla. Laadullisesti sitten asia voi olla ihan toinen ja tämä Fortumin malli kyllä vaikuttaa hyvin laadukkaalta ja voisin sen kuvitella kestävän vuodesta toiseen. Takuuhan siinä on niin kauan kuin osamaksusopimus on voimassa.

Laitteen todellinen hyöty ilmaantuu vasta siinä vaiheessa, kun itse päättää ruveta sammuttamaan laitteita pois päältä sähköä viemästä. Valitettavasti meidän taloudessa muutoksia ei ole taidettu kauheasti tehdä. Samat valot palavat päivästä toiseen. Ehkä katossa olevia kattolämmittimiä on tullut pidettyä vähemmän päällä ja ilmalämpöpumppua vastaavasti taas enemmän.

-Mikko
Juha:
To, 7/11/2013 - 19:38

Tervehdys.

Ostin laitteen ensimmäisen version GEO solosta. Hieno laite se on ollut, lukuunottamatta sitä että lähettimen ja näytön välinen signaali joskus kateissa, mutta syynä on yleensä lähettimen heikot patterit. Onneksi molemmat päät saa toimimaan myös verkkovirtalähteellä.

Yllättävän kestävä laite meillä se on tippunut lattialle varmaan 10 kertaa mukaanlukien myös lähetin pää. Lopuksi koirat purivat näyttöpään virtalähteen johdot oikosulkuun ja virtalähde hajosi. Olen käyttänyt siinä useita yleismallisia virtalähteitä 5-9V 150-400mA mutta ne eivät tahdo kestää jatkuvaa käyttöä. Virtalähdettä on sitten vaikea saada uutta, kun Fortumilla ovat itsekin sekaisin laitteen kahdesta eri versiosta ja todennäköisesti lähettävät sitten väärän virtalähteen. Itse tilasin virtalähteen lopuksi Virosta 5V DC 2A maksoi rahteineen 15€ (tämä siis GEO Solo ensimmäiseen versioon)

Mutta siis hyvä laite ja siihen jää koukkuun, kun tulee tavaksi jatkuvasti sivusilmällä seurata sähkönkulutusta
KwH:
Ti, 21/1/2014 - 17:07

Kiitokset hyvästä kirjoituksesta -- oma mittari asennettu viime viikolla! Tiedoksi, että DAT-tiedoston analyysi ja siirto Exceliin onnistuu osoitteessa http://fortum.energynote.eu.
Mikko:
Ke, 22/1/2014 - 07:27

Kiitos KwH linkistä ja palautteesta!
Jari:
Ke, 12/3/2014 - 10:50

Millainen on lähettimen kantama/seinien läpäisykyky? Onko anturin kaapeli standardi liittimellä jota pystyisi helposti jatkamaan ja siten saamaan itse lähettimen paremmalle paikalle vastaanottimeen nähden?

Itsellä talo ja autotalli L-muodossa ja sähkökeskus autotallin päädyssä eli mahdollisimman kaukana itse talosta.
Mikko:
Pe, 14/3/2014 - 07:16

Joku viisaampi voi vastata Jarille. Nyt ei ole tietoa kyllä.
Jaakko:
Ke, 7/5/2014 - 10:12

Terve,

eilen asentelin oman näyttöni ja kyllä, tarkalta vaikuttaa ja uskon että nuo junioritkin oppivat tätä seuraamaan ja räpsimään valoja pois päältä ym. pientä hallittavissa olevaa säästämistä. :)

Yksi pointti josta aion antaa palautetta Fortumille on sen itse näytön "sähköriippuvuus". Eli se simahtaa oitis kun töpseli seinästä on veks. Minua se kummeksutti, koska laite itsessään on kovin "kannettava" ei olisi ollut ihan mahdoton rasti asentaa sinne vaikka pientä back-up paristoa jolloin näytön siirtäminen paikkaan B ei aiheuttaisi kaiken datan katoamista. (Toivon olevani väärässä tämän datan katoamisen suhteen mutta eilen parissa paikassa sitä testailtuani jouduin tiedot aina uudelleen sinne syöttämään).

Sähkölämmitteisessä talossa varmasti oiva kapistus. Odotan tältä vempeleeltä paljon.
Thomas:
Ma, 19/10/2015 - 11:58

Kiitos hyödyllisistä vinkeistä miten dataan pääsee käsiksi. EN kuitenkaan onnistu saamaan tietoja exceliin http://fortum.energynote.eu.#sthash.ZDMGVe8F.dpuf -sivun kautta. Näkyy ainoastaan käppyrämuodossa sivustolla.

Olisiko tähän vielä apuja?
Uoti:
Pe, 5/2/2016 - 08:10

Miten tuohon asetetaan sähkön hinta? Kun sähkö maksaa 3,89 ja siirto 1,35, eli yhteensä 5,24sent, laitanko hinnaksi 0,524? Kun isoin luku tuntuu olevan 1,999
Arto:
Ma, 7/3/2016 - 12:21

Uotille vastaus, että sähkön hinta asetetaan euroissa, eli 5,24c on 0,0524. Tuossa laitteessa ei tosin tainnut saada laitettua kuin kolme desimaalia, joten itse pyöristin ylöspäin (0,053€). Mistä muuten noin halpaa sähköä saa?!
Arjula:
La, 6/1/2018 - 13:19

Hyvä laite. Näkee reealiaikaisen sähkönkulutuksen.

Huomasin, että kun talvipakkaset alkoi ja laitoin auton lohkolämmittimeen kiinni, niin sähkönkulutus ei noussut laisinkaan.
Ja kas kas huomattiin tämän ansiosta, että auton lohkolämmitin oli mennyt rikki ja en tiedä kuinka kauan se on ollut jo rikki. Auto ollut aina todella kylmä kun käynnistänyt, mutta ajattelin että nuo nykyautojen lohkolämmittimet ovat vaan niitä huonoja säteilylämmittimiä.
No, asia selvisi ja oikea lohkolämmitinhän siinä oli.

Olen yrittänyt USB-kaapelia kiinni tähän SOLOII:een ja PC näkee sen SOLO.DAT tiedoston, mutta kun uploudaa sitä niin herjaa jotain security Check.
En saa dataa ulos tuosta käyttämällä sitä fortum.energynote.eu sivustoa.
Jari:
La, 24/3/2018 - 19:25

Tässä sama tuote vain 87€, eikö?
https://www.conrad.com/ce/en/product/1198360/Energy-consumption-meter-GEO-Solo-II-Display-Pack-LED-Data-logger-external-display-Colour-LCD-Selectable-energy-tar#emptylink
mlp:
Ma, 30/7/2018 - 10:21

Minulla on ollut jo vuosia GEO SoloII käytössä. Nyt näytöstä on alkanut pikselit hävitä
. Onko mitään tehtävissä?
sulate:
La, 19/3/2022 - 22:32

Tästä mainiosta laitteesta ja erityisesti sen binäärisen datatiedoston hyödyntämisestä ei kovin paljon resursseja löydy netistä, niin tässäpä tarjolle linkki tekemääni skriptiin, jolla voi tuolta SOLOII.DAT tiedostosta dumpata tiedot ulos ilman jo vuosia sitten päättynyttä energynote.eu palveluakin. Olkaat hyvät.

https://github.com/sulate/solo-export
Lactarius simplicus:
Ma, 11/7/2022 - 19:35

Kiitos sulate! :-)
Etänä:
To, 8/12/2022 - 22:29

Minulla on tuo laite ja etenkin nykyisillä sähkön hinnoilla todella hyvä laite. Mutta olen etsinyt kovasti vastaavaa, siis ledin vilkumisesta sähkönkulutusta laskevaa laitetta, jota voisi lukea etänä kännykällä.
Olen paljon pois kotoa ja olisi kivä tietää onko sähkönkulutuksessa jotain erikoista, esim. jos maalämpöpumppu alkaisi käyttämään paljon vastuksia, niin se olisi kiinnostavaa tietää heti.

Eli tetääkö joku vaastaavan laitteen mutta etäluettavan ?
joukahainen:
Ma, 29/4/2024 - 16:33

Onko kukaan törmÀnnyt uusien 2024 asennettujen sÀhkökeskusten tuomaan ongelmaan, normaali kulutus on noiden tultua meillÀ luokkaa 0.01 kwh kun se ennen oli moninkertainen? Kuulemma tuo uusi keskus antaa 1000 pulssia per kWhOsallistu vastaamalla

Nimimerkki *
*/ ?> Kommentti *


Spämmiesto: Mikä eläin sanoo "hau hau"? *