Mikon kuva

Mikko Virtanen

39-vuotias salolaisyrittäjä harrastaa vanhojen pelikonsoleiden keräilyä, lumilautailua, nettisivujen tekoa ja ylläpitoa, urheiluautoja sekä vesijetteilyä.

Arkisto

Pääsiäistarina yrittäjyydestä

25.3.2013 17:02

Bongasin Facebookista hyvän yrittäjyyteen liittyvän, pääsiäisteemaan rakennetun "tositarinan". Juttu on kuulemma vanha ja se on aikoinaan bongattu Kauppalehden keskustelupalstalta, mutta kirjoittaja, Pekka Lindeman, ei ollut löytänyt sitä enää ja kirjoitti jutun uudestaan päivittäen samalla luvut lähemmäs nykypäivää. Tässä on ns. rautalangasta väännetty versio siitä, miten yrittäjä "rikastuu" Suomessa. Copypastesin tämän blogiin, jotta kirjoitus pysyy jossain tallessa edes muutaman vuoden. Kaikki kunnia kirjoituksesta Pekka L:lle.

Lapsi kävi eilen äitinsä kanssa hakemassa pajunkissoja metsästä ja yhdessä he tekivät virpomisoksia. Tänään lapsi kävi sitten virpomassa naapuritaloissa ja sai kerättyä koriin 20 pääsiäismunaa.

Iloisena hän alkoi nauttia ansaintaansa, mutta minä ilmoitin, että äidille pitää myös maksaa palkkaa, koska hän auttoi oksien tekemisessä. Äiti teki neljäsosan työstä, joten hänen palkkansa on 25 % eli 5 pääsiäismunaa. Harmistuneena, mutta ymmärtäväisenä lapsi antoi äidille osan. Tämän jälkeen ilmoitin, että hänen pitää maksaa myös työntekijästä pakolliset sivukulut kuten eläke-, työttömyys-, ja tapaturmavakuutus sekä lomarahat ja muut kulut, jotka ovat noin 60 % äidin palkasta, joten otin häneltä vielä 3 pääsiäismunaa. Jäljelle jäi vielä 12 pääsiäismunaa.

Kun hän oli juuri avaamassa ensimmäistä tinakääröä, ilmoitin, että hänen pitää maksaa myös yrittäjän lakisääteiset yrittäjäneläke- sekä sairas- ja tapaturmavakuutusmaksut, joten otin häneltä pois vielä 2 pääsiäismunaa. Itku silmäkulmassa hän tyytyi kohtaloonsa.

Nyt kun jäljellä oli enää 10 munaa kerroin, että Suomessa pitää yrittäjän maksaa yhteisöveroa, joka on 20 % voitosta, joten otin häneltä pois 2 pääsiäismunaa.

Jäljellä oli enää 8 munaa ja kun hän oli ottamassa ensimmäistä haukkua suklaamunasta, sanoin, että ei hän voi syödä munia, sillä ne ovat vielä yrityksen omaisuutta, ei hänen henkilökohtaista suklaata.  Neuvoin, että hänen pitää maksaa itselleen palkkaa tai nostaa osinkoja. Jos hän aikoo ottaa kaikki suklaamunat palkkana, pitää hänen maksaa progressiivisen verotuksen mukaan 60 % veroa, koska hän on se, joka saa eniten suklaata. Vaihtoehtoisesti hän voisi nostaa osinkoja, joista tarvitsee maksaa pääomaveroa ”vain” 30 %, joka olisi 3 munaa.

Itkien ja kiukutellen lapsi päätti nostaa osinkoja ja maksaa pääomaveroa, mutta sanoi, että ei ymmärrä miksi häneltä otetaan koko ajan vain lisää ja lisää. Minä lohdutin häntä, että en minäkään ymmärrä, mutta näin suomalainen yhteiskunta vain toimii ja verottomia osinkoja ei enää ole! Suurten krokotiilin kyyneleiden jälkeen lapsi osasi hienosti laskea, että 20 munasta hänellä olisi jäljellä enää 5 suklaamunaa.

Sitten lapsi kysyi, saako hän nyt syödä loput 5 suklaamunaa? Sanoin että kyllä saa, mutta kysyin aikooko hän todella olla niin ahne, että ei anna pikkusiskolle yhtään? Pikkusisko on se yhteiskunnan heikko-osainen, joka ei pysty itse hankkimaan elantoansa. On vähintäänkin kohtuullista, että hän antaa pikkusiskolle osan suklaasta.

Lapsi katsoi hölmistyneenä ja ihmetteli miksi pikkusiskolle pitää antaa suklaata, vaikka hän ei ole tehnyt yhtään mitään. Kerroin hänelle, että Suomessa ei välttämättä tarvitse tehdä töitä ja on silti oikeutettu etuisuuksiin. Kerroin hänelle myös, kuinka suomessa ”rikkaat” yrittäjät rahoittavat mm. lastensairaaloita ja lahjoittavat paljon hyväntekeväisyyteen. Lapsi ei voinut käsittää, miksi joku saa suklaata, vaikka ei ole tehnyt yhtään mitään sen eteen, mutta ymmärsi, että hyvää pitää tehdä, joten hän päätti antaa pikkusiskollensa 2 suklaamunaa.
 
Lapsi katsoi koriinsa ja laski, että jäljellä oli enää 3 suklaamunaa. Hän totesi, että yrittämisessä ei tunnu olevan mitään järkeä. Vastasin hänelle, että ”Niimpä, mutta näin Suomessa kannustetaan yrittäjyyteen!"

← Onko tämä Suomen huonoin torikoju?Chevrolet Corvette C4 1989 huutokauppa Salossa →
Vastaukset kirjoitukseen

Tatu Patronen:
Ma, 25/3/2013 - 17:24

Hyvä tarina! Sun pitäisi laittaa tänne somenappulat, niin voi jakaa juttuja :)
Mikko Virtanen:
Ma, 25/3/2013 - 18:14

Kiitos vinkistä :) Nyt on nappulat laitettu!
Lipippe:
Ti, 26/3/2013 - 05:23

Voi luoja mitä paskaa
happosade:
Ti, 26/3/2013 - 08:06

"Tuosta sadusta jäi vielä puuttumaan se, että tyttären pitäisi vielä kiinnittää toimintansa vakuudeksi kaikki leikkikalunsa ja muut arvokkaammat asiansa virpomisen mahdollistamiseksi. Samalla huolehtiva isä voisi myös kertoa tyttärelle, että mikäli asiat eivät jatkossa suju virpomisen alalla, tytärtä uhkaa tällöin täydellinen kasvojen menetys, häpeä, leimaaminen ja kaveripiiristä ulos potkiminen."

Linkki kauppalehden keskusteluun:
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=224317&tstart=25
MG:
Ti, 26/3/2013 - 13:03

Rispekt
jj:
Ti, 26/3/2013 - 15:38

Entäs lahjavero?Osallistu vastaamalla

Nimimerkki *
*/ ?> Kommentti *


Spämmiesto: Mikä eläin sanoo "hau hau"? *